A blog nem szakértői blog, élményeimet osztom meg, mellékelve a gombák rövid szakszerű leírását.

2014. május 03. 20:18 - EGina

Nagy őzlábgoma (Macrolepiota procera)

A nagy őzlábgomba (Macrolepiota procera) hivatalosan késő nyáron kora ősszel lelhető fel, de mint a képemen is látszik október 23-án szedtünk két szép hatalmas példányát közvetlenül tópart melletti félig erdős, félig füves területen. 

Nagy őzlábgomba5.JPG

Nagy méretű gomba, kalap 10-40 cm, világosabb barnás színű, eleinte gömbölyded, majd a kalap növekedve ernyőssé, majd lapos alakúvá változik. A kalap tetején körkörös sötétbarna pikkelyek láthatóak, melyek a gomba tönkjén is megfigyelhetők. A tönk hosszúkás, rajta gallér látható, a tönk gumós aljban végződik. 

Nagy őzlábgomba4.JPG

Kiváló étkezési gomba, ritkás erdőkben, akár száraz réteken, ligetekben, parkokban, erdőszéleken elég gyakoriak. Több hasonló méretű és megjelenésű társaival összetéveszthető, de szintén ehetők. Ilyen példány a vörösödő tönkű macroleipota permixta, melynek húsa sérülés esetén vörösre változik. 

 

 

 

 

 

Forrás:

- Gombák- Martin Knoop

- Határozó kézikönyvek- Thomas Laessie

- Képek: Saját

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gombablog.blog.hu/api/trackback/id/tr66114517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A blog nem szakértői blog, élményeimet osztom meg, mellékelve a gombák rövid szakszerű leírását.
süti beállítások módosítása