A blog nem szakértői blog, élményeimet osztom meg, mellékelve a gombák rövid szakszerű leírását.

2014. május 17. 21:02 - EGina

Lila pereszke (Lepista nuda)

Lila pereszke3.JPG

 

A lila pereszke (lepista nuda) kalapja lilás színű, fiatalon domború, majd fokozatosan ellapul, széle begöngyölt. Lemezei szintén lilásak, sűrűn állóak. Tönkje szintén lilás, szálas rajzolat látható rajta, tönk alja bunkós. A gomba húsa kemény, "aromás" illatú. Kiváló étkezési gomba, viszont nyersen nem ajánlják fogyasztását, minimum 20 perces főzés szükséges. 

 

 

 

 

 

Csoportosan vagy boszorkánykörben nőnek főként lomberdőkben főleg ősszel.  

Lila pereszke2.JPG

 

 

 

Hasonló fajok a lilatönkű pereszke (lepista personata), mely szintén ehető, a sűrűn álló szürkés vagy rózsaszínes lemezei alapján különíthető el a lila pereszkétől. Másik hasonló az ibolyaszínű pereszke (calocybe ionides), melynek fehéres lemezei vannak. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gombablog.blog.hu/api/trackback/id/tr636178454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A blog nem szakértői blog, élményeimet osztom meg, mellékelve a gombák rövid szakszerű leírását.
süti beállítások módosítása