A lila pereszke (lepista nuda) kalapja lilás színű, fiatalon domború, majd fokozatosan ellapul, széle begöngyölt. Lemezei szintén lilásak, sűrűn állóak. Tönkje szintén lilás, szálas rajzolat látható rajta, tönk alja bunkós. A gomba húsa kemény, "aromás" illatú. Kiváló étkezési gomba, viszont nyersen nem ajánlják fogyasztását, minimum 20 perces főzés szükséges.
Csoportosan vagy boszorkánykörben nőnek főként lomberdőkben főleg ősszel.
Hasonló fajok a lilatönkű pereszke (lepista personata), mely szintén ehető, a sűrűn álló szürkés vagy rózsaszínes lemezei alapján különíthető el a lila pereszkétől. Másik hasonló az ibolyaszínű pereszke (calocybe ionides), melynek fehéres lemezei vannak.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.