A blog nem szakértői blog, élményeimet osztom meg, mellékelve a gombák rövid szakszerű leírását.

2013. június 11. 22:25 - EGina

Az első...

Az idei első is elérkezett. Bár nem szedtük tele magunkat gombákkal, finomabbnál finomabb gombákból egy jó kis ebéd született. 

érdeshátú tinóru.jpg

 

Szokásos körünket megkezdve a sikondai tóparttól nem messze, legeslegelső gombaként egy SÁRGA ÉRDESHÁTÚ TINÓRUval találkoztunk. A kalapja sárga vagy olajsárga, ami fokozatosan sötétedik, kocka alakban berepedezik. Tönkje lefelé vastagodik, pikkelyes, amelyek hosszanti irányban helyezkednek el. Kiváló, ehető gomba.

 

 

 

Hiába a sok eső, meleg és napsütés híján nem sok gomba mutatkozott, de egy kis föld árok közepén egy PIRULÓ GALÓCA mutogatta magát. Nagyon hasonlít a PÁRDUCGALÓCÁra. A piruló galóca kalapja vöröses vagy vöröses barnás színű, rajta vöröses "kéregdarabkák" vannak, a párducgalóca kalapján fehérek. Ezen kívül nevéből adódóan a gomba sérülésnél pirosodik. Jó étkezési gomba, nyersen mérgező.

 

Piruló galóca 06092.jpgPiruló galóca 0609.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Az első képen egy fiatal piruló galóca ábrázolódik, második képen látható, ahogy a gomba a sérült helyen pirosodik.

Áttérve egy másik lomb erdőben nem megszokott látványt nyújtott a SÁRGAGYŰRŰS FENYŐTINÓRU. Legtöbbször vörösfenyővel összekapcsoltan él, de mi lomberdőben leltünk rájuk.

sárgagyűrűs fenyőtinóru.jpgsárgagyűrűs fenyőtinóru 1.jpg

sárgagyűrűs fenyőtinóru 2.jpg

 

Gombák mellett megtekinthettünk egy-két Mecsekben jellemző növénnyel. Közülük a tópart mellett elsősorban a Kelet-Mecsekben honos SZÚRÓS CSODABOGYÓT.  Örökzöld, évelő növény. Módosult szárai, az ún. filokladiumok levél szerűek- ellaposodnak,  szúrós csúcsban végződnek. A levelek hónaljában fejlődik ki a sárgásfehér virág, majd a piros bogyós termése.  Védett növény, eszmei értéke 5000 Ft.

szúrós csodabogyó1.jpg

 

 

 

Erdő ritkás aljnövényzetéből VADRÓZSA, ORVOSI PETTYEGETETT TÜDŐFŰ, BARACKLEVELŰ HARANGVIRÁG emelkedett ki. Kevés virágú fürtjein telt, kékeslilás virágok láthatóak.

 

 

 

Forrás:

- Képek: Saját

- Wikipedia.hu

- Online gombahatározó

- Simon Tibor- Seregélyes Tibor- Növényismeret

 

 

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gombablog.blog.hu/api/trackback/id/tr675356170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A blog nem szakértői blog, élményeimet osztom meg, mellékelve a gombák rövid szakszerű leírását.
süti beállítások módosítása